top of page

Activiteiten Klankwerk Nederland 2021

Mandala tekenen met klank,  4 juli 2021 met Bertina.

Mandala tekenen is een geweldige manier om met je innerlijke wereld in contact te komen.

Volgens Carl Gustav Jung was de mandala een representatie van het onbewuste zelf waarmee je inzicht kan krijgen in je psychische toestand, bovendien zag hij de mandala als een poging tot zelfgenezing van de natuur die uit een instinctieve impuls voortkomt.

Klank neemt ons heel gemakkelijk mee waardoor we met onze aandacht naar binnen gaan. Klank kan ons zelfs laten reizen zonder echt weg te gaan.

Afbeelding6.png
Afbeelding4.png

"Ben jij ook benieuwd wat de combinatie van mandala tekenen en klank jou kan brengen?!? Kom het ervaren en meld je aan voor deze workshop".

Zo stond het in de vooraankondiging en Bertina heeft daar een heerlijke uitvoering van weten te maken. De inspiratie voor de mandala’s werd opgewekt door een klankmeditatie.

 

Ik vond het zo geweldig dat we de mandala zelf gingen maken met passer en potlood door de “Flower of life” te maken. De zo bekende figuur kwam helemaal opnieuw tot leven doordat je er op zoveel manieren naar kunt kijken. Je kon er voor kiezen steeds maar door te gaan met nog meer cirkelbogen of knooppunten te verbinden, dat het een uitdaging was “wanneer is genoeg”. Daarna kwam de volgende uitdaging: hoe pak ik de vlakverdeling aan en hoe vul ik die. Met de klankmeditatie in ons achterhoofd kwamen er schitterende creaties tot stand.

 

We voelden allemaal het verslavende effect van onze eigen invulling, helemaal je eigen ding doen en je kunt eindeloos doorgaan.

Daar had Bertina nog een uitdagende aanvulling op, want ze had een 2e opdracht verzonnen waar we mee konden werken.

We kregen een nieuw vel papier en moesten er een aantal cirkels op tekenen. Je moest zelf verzinnen hoe groot en we mochten een cirkelband in vullen met figuren naar eigen idee.

Daarna kwam de grootste uitdaging van de dag, want we verwisselden onze tekening met die van een buurvrouw/man. Het gevoel wat daarbij op kwam was best bijzonder als die buur op jouw tekening aan het tekenen was. Dat ging zo de hele kring door totdat iedereen op de ander zijn tekening alle vlakken waren ingevuld, dus op het laatst had je je eigen tekening weer terug met geïnspireerde inhoud van alle deelnemers.

Fantastisch te merken wat het met je doet als er bijvoorbeeld “over de lijntjes” was getekend.

 

Bertina heeft op deze manier een onuitputtelijke bron van creatieve bezigheid aangereikt, je kunt een mandala altijd met een paar strepen of cirkels op een stuk papier opzetten en met een paar kleurpotloden gaan inkleuren of eindeloos vlakken met exotische vormen invullen.

 

Superleuk om door klanken geïnspireerd je hoofd leeg te maken op mandala figuren.

Bertina, geweldig bedankt dat je dit met ons gedeeld hebt. Graag, wordt vervolgd!!

bottom of page