top of page

Activiteiten Klankwerk Nederland 2021

Inspiratiedag 18 september 2021:
Boventoonzang door Franc Janssen

 

De aankondiging van deze workshop was al veelbelovend:

Boventoon zingen is ontspannend, rustgevend en geeft energie. Boventonen zingen kan bijna iedereen. Ook als je geen geoefend zanger bent. Vanuit de grondtoon kun je, met enige aanwijzingen en oefening, boventonen hoorbaar maken. Deze brengen je lichaam in trilling, zijn krachtiger en subtieler dan gewone tonen en blijven ook langer doorklinken.

 

 

 

 

De introductieworkshop maak je een begin met het luisteren naar en het zelf produceren van deze betoverende tonen. Tijdens dit proces ervaar je in groepsverband een diversiteit aan klankkleuren en de ontwikkeling van klankkracht.

 

Deze beloftes zijn allemaal waargemaakt!

Franc Janssen kwam met zijn gitaar, tanpoura en Portugese gitaar, waarmee hij ons en zichzelf begeleidde in een mooi opgebouwde workshop.

Na een korte uitleg en demonstratie over de vorm van de mond, leverde de eerste ronde afstemmen op de tanpoura al direct een prachtige samenzang met boventonen op! Daarna merkten we ook hoe in de volgende ronde iedereen zijn/haar eigen tonen belangrijker vond dan hoe het samen klonk. Vervolgens mochten we elk apart onze toon laten horen en kregen we nog wat aanwijzingen.

Ik kon ook echt ervaren dat het rust geeft om zulke lange tonen op deze manier te zingen.

De sfeer was heel ontspannen en open, er was ruimte voor iedereen om zich te laten horen.

In de pauze deelde Rijk nog over de neurotransmitter GABA

(een stofje in de hersenen dat een natuurlijke rustgever is)

en hoe o.a. boventonen de aanmaak daarvan kunnen stimuleren.

 

Na deze korte pauze hebben we een boventoonlied ingestudeerd

dat Franc zelf heeft geschreven. Toen we het een paar keer

hadden gezongen liet hij hetzelfde lied van zijn CD met het

Boventoontrio horen en dat klonk echt bijna hetzelfde.

De workshop werd afgesloten door een lied dat Franc onder begeleiding van de Portugese gitaar voor ons zong. Wij waren erg onder de indruk van zijn rustige manier van uitleggen, voordoen en zijn kennis en ervaring.

En andersom was Franc verrast door ons, dit schreef hij na afloop:

“Het was voor mij ook bijzonder hoe snel jullie alles oppakten en de boventonen meteen oppakten. Dat maakte het voor mij heel bijzonder.”

Rijk heeft opnamen gemaakt van de dag, dus hopelijk kunnen we later nog wat terug horen van de boventonen die we onder begeleiding van deze mooie zanger hebben geproduceerd.

 

We waren met 8 deelnemers, waaronder 1 niet-lid. En omdat er meer mensen wel graag mee hadden willen doen maar niet konden op deze dag, is er een mogelijkheid om deze workshop volgend jaar nog eens op het programma te zetten.

Lieve groet,

Mary

Afbeelding2.jpg
Afbeelding1.jpg
Afbeelding3.jpg
bottom of page